Na velikosti záleží!
Za posledních 300 let se objem sklenice na víno znatelně zvětšil – nynější poháry jsou až sedmkrát větší než ty z počátku 18. století, zjistili vědci na Cambridgeské univerzitě. Nejmarkantněji objem sklenice narostl za poslední dvě desetiletí. Před třemi stoletími se do průměrné sklenice vešlo pouze 66 mililitrů opojného moku. Dnes není výjimkou, že sklenice na víno dokážou pojmout až litr tekutiny, ještě větší jsou obří číše, které ale slouží spíše k dekorativním účelům.
Na velikosti sklenice samozřejmě záleží a nejen na velikosti. Kromě trendu zvětšování objemu sklenic z posledních let, je větší sklenice na víno i elegantnější a vínu umožňuje to správné rozvinutí chuti, vůně a v neposlední řadě i vizuálně působí víno ve větší sklenici tak nějak jiskrněji.
Jak tedy vybrat správnou sklenici na ten či který nápoj?
Sklenice na víno by měly být především vyrobeny z kvalitního čirého skla. Přívlastkové víno za pár set korun ze skleniček z IKEA asi nebude to pravé ořechové. Ty nejlepší sklenice jsou vyrobeny z křišťálového skla bez příměsi (bez olova). Čiré a transparentní sklo totiž nezkresluje barevnost vína. Chybět by neměla ani vysoká stopka, za níž můžete sklenici na víno pohodlně uchopit, aniž byste sahali na číši. Moderní sklenice na víno se však vyrábí i bez stopky. Dle našeho názoru se hodí spíše na prosecco nebo vinné střiky a letní vinné nápoje. Pozor si dávejte na silné sklo, které je známkou nedostatečné technologie výroby nebo nižší kvality. Barevné sklo pak často maskuje nižší třídu sklenic. Takové v našem obchodě nenajdete.
Sklenice pro bílé a růžové víno
Výběr správné sklenice ovlivňuje to, jak se rozvine aroma servírovaného vína. Vůně je přitom důležitá, představuje totiž dveře do vína. Bez správně rozvinutého aroma vám víno příliš chutnat nebude. Bílé víno se obvykle podává v menších sklenicích, než jaké jsou určeny pro červené víno. Pozor, ale ani to neplatí automaticky. Menší kalich s kratší stopkou ve tvaru tulipánu, který se směrem nahoru zužuje, umožňuje koncentrovanější aromatický vjem. Ryzlink, Veltlín, Sylván anebo Neuburské víno se podává v 350 mililitrových sklenicích kónického tvaru. Víno se však nalévá pouze do 2/3, aby se mohlo pořádně rozvinout aroma. Pokud nalijete do takové sklenice červené víno, odradí vás zejména zápach alkoholu, který vás praští do nosu jako první. Červené víno obsahuje totiž více alkoholu, takže malá sklenka napáchá více škody než užitku.
Sklenice na červené víno
Více aromatickému vínu, čili červenému vínu prospívá ještě větší sklenice, třeba o objemu 570 ml, v níž se aroma může krásně rozvinout a vy si ji můžete vychutnat v dostatečné vzdálenosti od hladiny vína. Na červené víno (a ta aromatičtější i z řad bílých) je tedy nejvhodnější sklenice o objemu alespoň 550 ml. Aroma se v ní rozvine dostatečně, díky větší vzdálenosti od nosu bude mít vůně dostatek času smísit se s alkoholem, takže se nemusíte obávat štípajícího nosu.
Pro obzvláště aromatická vína typu pinot noir je vhodné použít opravdu velkou číši z tenkého čirého skla s širokým kalichem. Sklenice pro červené víno mají mít kratší nožku, přičemž sklenici držte ve vrchní části.
Sklenice na šumivé víno
Šumivé víno patří zásadně do flétny. Širší, dříve používané šampusky, tzv. misky jsou pro šumivé víno absolutně nevhodné, jelikož v nich dochází k příliš rychlé ztrátě oxidu uhličitého, jenž pro skutečný prožitek z dobrého šumivého vína je nezbytný. Vysoké flétny mívají objem většinou do 200 ml, ale pro kvalitní sekty a šampaňské se hodí spíše luxusní sklenice s objemem 280 ml.
Sklenice na vinné střiky, spritzy a koktejly
Vinný střik, tedy směs vína a perlivé vody v libovolném poměru se podává ve sklenicích s objemem alespoň 450 ml, spritz s aperolem nebo jiným alkoholem by pak měl být v ještě objemnějším skle. Koktejly s alkoholem i ty nealkoholické pak podáváme podle druhu v různých tvarech a objemech. Například domácí limonády nejlépe vyniknou ve vyšších sklenicích bez nožky a objemu kolem 400 ml. Dezertní vína samozřejmě vyžadují úplně jiné skleničky, např. na cinzano a martini jsou jiné než na sklenky na sherry a portské víno.
Sklenice na whisky
Absolutně nevhodným typem skla pro servírování whisky je klasický panák (anglicky Shot Glass), tento typ skla je totiž vhodný pro servírování destilátů, které se pijí na jeden lok. Whisky je však typem alkoholu, který se popíjí pomalu a člověk by si jej měl pořádně vychutnat.
Tento lahodný mok by se měl podávat v široké sklence s tlustým dnem (Old Fashioned Glass), popřípadě ve sklence, která je určena pro nápoje, které jsou podávány na ledu, a to tzv. Rock Glass. Ačkoliv jsou tyto sklenky – tzv. whiskovky – využívány velmi často, nejsou k podávání whisky zcela ideální. Pro běžnou konzumaci jsou tyto sklenky dostačující, správnou sklenkou k servírování whisky je taková, která je v hrdle zúžená, aby se její vůně více koncentrovala. Obrovským prohřeškem při konzumaci whisky je její nalévání na led, vždy pamatujte na to, že whisky se musí zásadně pít při pokojové teplotě, aby se tak mohly rozvinout všechny její vůně. Pokud budete podávat whisky na ledu, vůně se nerozvinou, a whisky si tak naplno nevychutnáte. Skvělou volbou je však sklenka tvaru tulipánu (Tulip Glass), jejíž tvar přesně odpovídá tomu, jak by měla být whisky servírována. Hodí se také pro degustaci whisky, proto je mezi milovníky whisky tento typ sklenky nejrozšířenější.
Sklenice na pálenky a likéry
Klasický a univerzální panák, anglicky Shot Glass, se hodí na podávání likérů a destilátů, které se pijí na jeden lok, tedy “na ex“. Jeho použitím pravděpodobně nic nezkazíte, ale také zvlášť neohromíte. Na ovocné pálenky, vodku nebo třeba tequilu je však naprosto ideální. Rozličné likéry se do něj také vejdou, ovšem pro ně existují i vhodnější sklenky. Najdou se však alkoholické nápoje, pro které se tento typ skla naprosto nehodí. Jedná se o třeba o luxusnější destiláty, jako jsou whisky, brandy nebo koňak, zkrátka nápoje, které je lepší popíjet než „panákovat“. Tzv. likérka, neboli Cordial Glass, je sklenka, která může nabývat rozličných tvarů a objemů. Jedno je však pro likérky společné, častou mají dlouho nohu a malý kalíšek. Velmi často bývají také zdobné. Prostě sklenky, které svým vzhledem odpovídají mnohoznačným chutím likérů. Na podávání aperitivů v podobě hořkých, hořko-sladkých či sladkých likérů či pro jejich popíjení jen tak na chuť, jsou likérky prostě jako stvořené.
Sklenky na bowle jsou nízké, v horní části hodně otevřené. Mají ouško a mohou se použít i na teplé nápoje.
Sklenice na vodu a nealko nápoje
"Tumbler" je úzká sklenice bez nožky se silným dnem. Existuje několik různých velikostí. Malé tumblery jsou o obsahu cca 2 cl a používají se například na "sours", "studené toddies", ovocné a zeleninové šťávy.Velké tumblery se odborně nazývají highball glass. Jejich obsah je 25-35 cl. Používají se pro podávání tzv. long drinků (dlouhých nápojů). Například na saury, coolery, domácí limonády atd.
Sklo na horké nápoje
Hrnky na horké nápoje musí být hlavně žáruvzdorné. Na některé horké nápoje se používají také sklenky na stopce. Nejčastěji se používají například pro přípravu grogů, punče, svařeného vína, čaje, ale i kávy se šlehačkou.
Sklenice na pivo
V české kotlině se pivo nejčastěji podává v půllitrovém džbánku s uchem. V poslední době se i u nás najdou pivní fajnšmekři, kteří holdují pivním speciálům. A tady už je poměrně důležité z jaké sklenice pivo pijete.
Druhů pivních sklenic je opravdu hodně: štuc, krýgl, rámštuc, pohár, tumbler, tuplák, kalich, žejdlík a další. A na které pivo jaká je? O tom někdy příště…